Zrakoplovne, pomorske i željezničke nesreće u Hrvatskoj

Nažalost, ni Hrvatsku nisu zaobišle velike nesreće na vodi, u zraku i na tračnicama. U povijesti naše zemlje dogodilo se nekoliko tragedija koje su odnijele puno ljudskih žrtava.

Dobri ljudi brzo zaboravljaju loše događaje i to uopće nije loše, ali danas ćemo se prisjetiti nekih katastrofa koje su obilježile našu povijest.

U Hrvatskoj su najviše ljudskih žrtava odnijeli potresi, rat i nesreće na cestama. Odmah iza toga su željezničke nesreće, nesreće povezane sa brodovima kao i one povezane s avionima i zračnim prometom. U nastavku pročitajte popis nesreća i zanimljive, još neotkrivene priče koje stoje iza takvih nemilih događaja. Otkrit ćemo i uzroke nekih nesreća, te pokušati upozoriti hrvatsku javnost do kakvih posljedica moźe dovesti ljudski faktor i trenutak nepažnje.

Statistike brodskih havarija

Svake godine Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru objavi poražavajuću statistiku o nesrećama na moru pa je tako 2016. godine središnjica na teren izašla spašavati 447 puta. Pri tome je poginulo 32 osobe, a jedna je nestala. U 2016. godini središnjica je registrirala 11 sudara brodova, što zbog ljudske krivnje, što zbog tehnički neispravnih plovila. U 2015. godini su zabilježene 324 intervencije, spašeno je 611 osoba, a 33 su smrtno stradale. Slični podaci su i za 2014. godinu, kada je bilo 342 intervencije.

Kao što se može pročitati iz statistike, sve je više intervencija na moru. To i nije čudno, jer je Hrvatska obala svake godine sve posjećenija, ima sve više turista, pa središnji uredi za spašavanje imaju sve više posla i intervencija.

isto tako, iz statistike se vidi da je puno sudara brodova sa smrtnim posljedicama po putnike. Prisjetimo se tako 1992. godine i sudara jadrolinijinog trajekta Ilirije s brodom Aurora, na kojem je bilo 96 putnika. Sudar se dogodio ispred dubrovačke luke Gruž. Poginulo je 10 putnika, a nikada nije otkriveno tko je kriv za nesreću.